Kesimpulan membendung kesan kesan globalisasi kepada masyarakat malaysia

Genggam api biar sampai jadi arang Musuh dalam selimut Sekelumit semangat patriotisme dalam diri

Kesimpulan membendung kesan kesan globalisasi kepada masyarakat malaysia

Pusat Perkembangan Kurikulum Abstrak Kurikulum merupakan suatu elemen penting dalam sistem pendidikan.

Ianya merupakan nadi kepada sistem pendidikan yang boleh mencorakkan generasi akan datang. Kurikulum perlu relevan dan dinamis bersesuaian dengan keperluan semasa dan halatuju pendidikan serta aspirasi negara.

The most beneficial invention in the world

Kertas ini membincangkan tentang asas dan cabaran yang perlu dipertimbangkan dalam memperkasakan kurikulum pendidikan negara. Falsafah Pendidikan Kebangsaan, Dasar Pembangunan Negara dan trend pendidikan dunia adalah di antara kuasa penggerak yang perlu diberi penekanan dalam usaha memperkasakan kurikulum pendidikan negara.

Matlamat kurikulum ialah melahirkan insan yang seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek. Namun, pada masa yang sama kurikulum turut perlu menyumbang dalam melahirkan pekerja yang berilmu, warganegara yang bertanggungjawab dan mempunyai ciri-ciri global player.

Pengisian dan pelaksanaan kurikulum mestilah bersifat futuristik, fleksibel dan dinamik supaya dapat menentukan corak masyarakat, profil bangsa dan warganegara Malaysia yang berkualiti.

Kumpulan ini mengikuti sistem persekolahan Malaysia yang menggunakan kurikulum kebangsaan. Kurikulum merupakan suatu elemen terpenting dalam sistem pendidikan. Ia merupakan nadi kepada sistem pendidikan yang mencorakkan generasi akan datang. Bagi menjana suatu sistem pendidikan yang berkualiti, kurikulum itu sendiri perlu bersifat dinamik dan relevan dengan kehendak-kehendak semasa mahupun keperluan masa akan datang.

Kurikulum di Malaysia ditakrifkan sebagai suatu program pendidikan yang merangkumi semua pengetahuan, kemahiran, dan nilai-nilai kebudayaan serta kepercayaan untuk membantu perkembangan potensi seseorang murid secara seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek JERI.

Washim [email protected]

Pernyataaan kurikulum ini perlulah diterjemahkan melalui pelaksanaan aktiviti kurikulum dan kokurikulum di sekolah dan melalui proses pengajaran dan pembelajaran serta interaksi guru-murid di bilik darjah.

Perlu ditegaskan bahawa kurikulum bukannya satu entiti yang konstan tetapi bersifat fleksibel dan berubah mengikut senario dan tuntutan ekonomi, sosial dan politik tanah air. Penghapusan segala perlindungan ekonomi yang dikenakan oleh negara-negara membangun bagi melindungi dan meningkatkan ekonomi, syarikat dan institusi kewangan tempatan telah mengizinkan pergerakan bebas kewangan, pelaburan dan perdagangan.

Kesan dari globalisasi ini, syarikat-syarikat besar datang ke sesebuah negara membangun untuk melabur, menjual dan turut mengambil alih syarikat-syarikat kecil. Barangan import yang lebih berkualiti dibawa masuk dengan harga yang lebih murah menyebabkan barangan tempatan hilang pasaran, seterusnya akan mengakibatkan syarikat tempatan terpaksa ditutup dan rakyat kehilangan pekerjaan.

Full Paper (PDF) - UKM

Arus globalisasi bukan sahaja telah menjejaskan pertumbuhan ekonomi, malah turut mempengaruhi budaya, politik dan keselamatan beberapa negara membangun.

Malaysia belum lagi terjejas teruk seperti sebahagian besar negara-negara membangun yang lain kerana tindakan cepat oleh kerajaan mengatasi kesan globalisasi ini serta disebabkan kita tidak bergantung semata-mata kepada komoditi. Walaupun globalisasi memberi kesan buruk, tetapi jika ianya ditangani dengan betul dan berkesan, ia akan memberi keuntungan kepada negara.

Semua lapisan masyarakat perlu bersedia untuk memainkan peranan masing-masing untuk mengharungi arus globalisasi kerana arus ini akan terus mencorakkan struktur ekonomi dan sosial rakyat di masa hadapan. Persoalannya ialah sebagai rakyat Malaysia, apa yang perlu kita lakukan?

Lebih tepat lagi, apa yang perlu kita lakukan untuk menyiapkan diri kita untuk menikmati manfaat globalisasi tanpa merasai kesan negatifnya? Jawapannya bergantung kepada bagaimana kita menangani dan mengurus kesan globalisasi ke atas negara ini.

Dalam hal ini, pembangunan modal insan yang relevan dengan keperluan semasa dan masa akan datang merupakan sumber utama menentukan kemampuan negara untuk menghadapi cabaran globalisasi.

Memandangkan golongan murid dan pekerja merupakan elemen yang penting untuk memajukan negara, usaha-usaha hendaklah diambil untuk meningkatkan keupayaan dan kecekapan mereka.Esei penggal 3 (2) (1) 1.

Fokus Peperiksaan 1. Seiring dengan masyarakat antarabangsa, Malaysia turut mengambil pelbagai mekanisme dalam melindungi alam sekitar daripada kewujudan unsur karbon berlebihan.

Bincangkan. RANGKA JAWAPAN Pengenalan Isu pemanasan global bukan sekadar isu cuaca, tetapi melibatkan isu ekonomi, politik dan sosial. Demikianlh halnya dgn ashio-midori.com perlu meramal kesan jngka panjang drpd kputusan yg kta lakukn..

3. Kesimpulan.. Sebagai akhirul kalamnya, semua pihak haruslah berganding bahu bagai aur dengan tebing untuk meningkatkan integriti individu, masyarakat dan negara. Lagipun, pepatah Melayu ada menyebut “ penting sekerat masakan bias menyokong. Contoh jawapan karangan 1. 1 PEPERIKSAAN PERCUBAAN SPM Rangka/skema ini saya bina sebagai panduan untuk persediaan terakhir anak-anak didik membuat ulang kaji khususnya untuk kertas 1.

[BINGSNIPMIX-3

peristiwa ledakan bom atom di bandar raya Hiroshima dan Nagasaki pada telah membawa kesan trauma kepada masyarakat Jepun hingga kini Isi 3. This value has been given serious attention in Malaysia delivery system in order to meet public satisfaction.

nilai utama telah dipilih sebagai teras kepada pelaksanaan dasar tersebut yang. Scribd es red social de lectura y publicación más importante del mundo. Read this essay on Ms Sosial. Come browse our large digital warehouse of free sample essays.

Kesimpulan membendung kesan kesan globalisasi kepada masyarakat malaysia

Tetapi, pada era globalisasi ini, golongan muda terjerumus ke kancah maksiat dan menyebabkan berlaku gejala sosial. Laporan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat pada tahun dan statistik daripada Polis DiRaja Malaysia (PDRM) menunjukkan.

dillaloveart: MEMPERKASAKAN KURIKULUM PENDIDIKAN NEGARA